Prešovský novinár Andrej Petruš si zaknihoval ročný rekord v jazde na bicykli

06.01.2007 Prešov

Prešov 6. januára (TASR) - Prešovský novinár Andrej Petruš najazdil na bicykli počas roku 2006 svoj nový osobný rekord - na chlp rovných deväť tisíc kilometrov.
\"Čím som starší, tým som lepší, \" dodal k tomu so smiechom v rozhovore pre TASR. Pritom na začiatku vlaňajška to vzhľadom na veľmi zlé počasie na rekord nevyzeralo. Spolu s odjazdenými 8 761,35 km za rok 2005 sa Petruš ocitol skoro v polovici na svojej v poradí druhej pomyselnej jazde okolo zemského rovníka. Žičilo mu však zdravie a aj šťastie. Nedostal sa do žiadnej vážnejšej kolízie v riadnej cestnej premávke a vyhol sa mu defekt.
Absolvent elektrotechnickej fakulty bývalej Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave v roku 1979 v sebe nezaprie technické vzdelanie. Jeho prejavom v tejto situácii je využívanie počítadla. Na základe neho vie presné vzdialenosti na trasách v regióne medzi Košicami až Starou Ľubovňou. V týchto končinách pozná každý meter vozovky a všetky pramene pitnej vody. Podľa neho najlepším nápojom na zahnanie cyklistického smädu je čistá pramenistá voda.
Koníček mu dáva jediné - pri psychickej záťaži z povolania perfektný fyzický relax. Súčasne je zdrojom poznatkov a inšpirácií pre prácu miestneho novinára. Vraví, že jeho nálada medzi tým, keď si sadne na bicykel a keď po túre z neho zosadne je \"nebo a zem\". Stretáva lepšie oblečených cyklistov a aj s kvalitnejším bicyklom. Vie však, že celý svoj profesionálny vyše 30-ročný život je \"len obyčajný novinár\". Jeho najvernejším spolucestujúcim je horský bicykel z roku 1993. Po viacnásobných opravách zostala na ňom z pôvodnej zostavy len kostra.
Pre rok 2007 si žiadne rekordné ciele nekladie. Aj preto, lebo sa blíži k 55. narodeninám. Navyše chystá horský i cestný bicykel do poriadnej generálky. Tretí najnovší trekingový mu pred pár rokmi ukradli, keď po jazde sedel na pive. Vynechá jazdenie v týchto zimných mesiacoch a zníži si dávky v nasledujúcom období. Minulý rok od apríla do septembra jazdil mesačne od 1000 do 1200 km.
Petruš jazdí od roku 1994 po vážnej operácii kolena. Vtedy si dal záväzok, že prejde 40 075 km a 704 metrov, čo je dĺžka zemského rovníka. Ku konca roka 2004 sa mu to podarilo.
 

Vyberte región